Hero

13 Şubat

Çevresel ve Teknik Önlemler

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Sabırlı Deresinde bulunan menfez kapatılarak Karasu Nehrine su çıkışı engellenmiştir.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yönlendirmesi doğrultusunda Sabırlı Deresi üzerine 1 adet geçirimsiz, 1 adet geçirimli olmak üzere toplam 2 adet baraj seddesi inşa edilmiştir. Seddelerin önünde biriken sular, vidanjör ve pompalar aracılığıyla  Atık Depolama Tesisine gönderilmektedir.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gözetiminde, muhtemel taşkın riskini engellemek için Sabırlı Deresi’nin heyelan malzemesine temas etmeden yönlendirilmesi için su alma yapıları ve HDPE boru montajında sona gelinmiştir.

  • Kuruçeşme Havzası Derivasyonu: Tamamlanan derivasyon hattı ile maksimum 100 L/s baz akım 315 mm çaplı HDPE boru (yaklaşık 4 km) ile Kuruçeşme Havzasına yönlendirilmiştir.

  • Bağıştaş Barajı Derivasyonu: 3.634 m uzunluğunda 1.600 mm çapında boru hattı ile yapılması planlanan derivasyon hattı projesi 

Olayın yaşandığı andan itibaren yığından gelen geri dönüş solüsyonu fırtına havuzuna daha sonra Atık Depolama Tesisine yönlendirilmektedir. 

Tesis içerisinde ve stokta bulunan tüm kimyasallar gerekli tedbirler alınarak maden sahasından uzaklaştırılmıştır.

13 Şubat
13 Şubat

Olay anından itibaren T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Anagold tarafından çevresel izleme programları kapsamında hava, su ve toprak kalitesi takip edilmektedir.

Bakanlığa ait mobil çevre laboratuvarı ve mobil hava kalitesi izleme istasyonu maden sahasına gelerek örnekleme ve analiz programı başlatmıştır. 

Olay anından bu zamana kadar;

  • Bakanlık tarafından, 22 farklı noktadan 902 su numunesi, 11 farklı noktadan 17 heyelan numunesi ve 4 farklı noktadan 4 referans numunesi alınmıştır. Bu numuneler, Bakanlık Çevre Referans Laboratuvarı, akredite çevre laboratuvarları tarafından analiz edilmiştir. 
  • Anagold tarafından, 101 farklı noktadan 3536 su numunesi ve 301 farklı noktadan 292 heyelan numunesi alınmıştır. Bu numuneler, Anagold Analitik Laboratuvarı, akredite laboratuvarlar tarafından analiz edilmiştir.
  • Bakanlığa ait mobil hava kalitesi izleme istasyonunda ve civar köylerde bulunan Anagold’a ait 6 çevre izleme istasyonunda hava kalitesi günlük takip edilmektedir.

Analizlerde (içme suyu dahil) herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmamıştır.

Hava Kalitesi Ölçüm Aracı
İzleme Noktaları

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı izlemesi kapsamında;

  • 5 Nisan 2024 tarihine kadar, günlük 6 yüzey ve 5 yeraltı suyu noktasından, haftalık 3 yeraltı suyu noktasından numune alınmıştır.
  • Bu tarihten itibaren, 4 yüzey ve 4 yeraltı suyu noktasından haftada 2 kez numune alınmaktadır. (2 yüzey suyu noktasında akış olmadığı için mevcut durumda numune alınamamaktadır.) 

Anagold iç izlemesi kapsamında;

  • 1 Temmuz 2024 tarihine kadar, günlük 7 yüzey ve 9 yeraltı suyu noktasından numune alınmıştır.
  • Bu tarihten itibaren, 4 yüzey ve 5 yeraltı suyu noktasından haftada 2 kez numune alınmaktadır. 

Numune noktaları ve alım sıklıkları, akış ve yağış olması durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tüm izlemeler Bakanlık kontrolünde devam etmekte olup, herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşılmamıştır.

Arama Faaliyetleri

Çöpler maden işletmemizde yaşanan elim olayda, toprak altında kalan tüm çalışma arkadaşlarımızın naaşlarına ulaştır. Arama faaliyetleri 10 Haziran 2024 tarihinde tamamlanmıştır. 

Arama faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesi için alandaki toprak hareketleri 4 adet jeoradar ile 7/24 izlenmiş olup acil anons sistemi ile desteklenmiştir.

Arama  faaliyetleri kapsamında yaklaşık 190 personel 7/24 çalışmıştır. Her  kazıcı yükleyiciye bir adet personel eşlik etmiştir. 

Yaklaşık 180 kamyon, 40 ekskavatör ve 1300 personel ile çalışmalar 10 Haziran 2024 tarihine kadar 7/24 devam etmiştir. 

Arama ve malzeme taşıma faaliyetlerinde sahada bulunan tüm ekiplere uygun kişisel koruyucu donanım ve ekipmanlar sağlanmış olup, yedekleri stoklanmıştır. 

Saha çalışmalarını yürüten personelde yüksek hassasiyetli hidrojen siyanür (HCN) gazı ölçen dedektörler bulunmaktadır. Saatlik ölçümler kayıt altına alınmakta olup olumsuz bir sonuç tespit edilmemiştir. 

Aynı zamanda sahada çalışan tüm ekiplerin periyodik sağlık kontrol ve muayeneleri yapılmakta olup bugüne kadar olumsuz bir sonuç tespit edilmemiştir.

13 Şubat
13 Şubat

Heyelan Malzemesi Taşıma Faaliyetleri

Heyelan malzemesi kamyonlarla taşınmakta ve maden sahası içerisinde 3 alanda geçici olarak depolanmıştır. 

  • Ana Ocak
  • Mermer Ocağı
  • Güneybatı Pasa Sahası

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyeleri gözetiminde geçici depolama alanlarında gerekli geçirimsizlik önlemleri alınmıştır.

Heyelan malzemesi daha sonra maden sahası içinde hazırlık çalışmaları devam eden kalıcı depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir. 

Tüm taşıma ve rehabilitasyon faaliyet maliyetleri şirket tarafından karşılanmaktadır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılan başvuru üzerine, kayan malzemenin, kullanım dışı durumda bulunan ocak sahasına depolanmasına yönelik faaliyetin yürütmesi Eylül ayında durdurulmuştur.

TMMOB, söz konusu yürütmeyi durdurma başvurusunda, depolama alanının taban geçirimsizliğinin sağlanamadığı iddiasıyla, malzemenin bu alana  taşınmasının uygun  olmadığını öne sürmektedir. 

Halbuki; geçici depolama alanlarının belirlenmesi sürecinde, ilgili mevzuat ve bilimsel ilkeler doğrultusunda en uygun yer seçimi yapılmış olup,

  • Geçici depolama alanlarımız, akademisyenlerin ve bağımsız mühendislik firmalarının katkılarıyla, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış ve çevresel açıdan güvenli hale getirilmiştir.

Bu alanlarda kullanılan doğal kil ve gerekli alanlarda yüksek yoğunluklu polietilen jeomembran katmanları ile geçirimsizlik sağlanmış olup, su drenaj sistemleri titizlikle uygulanmaktadır.

13 Şubat