Oksit Operasyonları
Oksit Operasyonları
Çöpler Maden Sahası, Doğu Anadolu’da, Erzincan ili İliç ilçesine 8 km uzaklıkta, Ankara'nın yaklaşık 550 km doğusunda bulunan bir açık ocak işletmesidir.
Çöpler tesisimiz, üç aşamalı kırma tesisleri ve buna paralel killi cevher besleme devreleriyle günde yaklaşık 30.000 ton oksitli cevher işleme kapasitesi ile çalışmıştır.
Oksitli cevherin yığın liç yöntemiyle kazanılmasıyla 22 Aralık 2010'da ilk altın dökümünün yapıldığı işletmemiz, 2024 yılında oksit operasyonlarını durdurma kararı almıştır.
Çöpler Maden Sahası'nın cevher kütlesi, altın üretimi sülfürlü yapıya sahip cevheri de içermektedir. Çöpler Sülfit Genişleme Projesi başlığı altında bu cevherin prosesiyle ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Çakmaktepe Operasyonları
Çakmaktepe Projesi’nde 2018 yılı Ekim ayında arazinin hazırlanması ardından açık ocak işletme faaliyetlerine başlanmış olup, Doğu ve Merkez açık ocaklarında 2019 yılı Eylül ayı sonuna kadar yürütülen madencilik faaliyetleri ile çıkarılan oksitli cevher zenginleştirilmek üzere Çöpler Kompleks Madenine taşınmıştır. 2020 ve 2022 yılları arasında proje sahasında üretim faaliyetlerine ara verilerek cevher üretimi yapılmamıştır.
2022 yılı Ekim ayında işletme faaliyetlerine yeniden başlanarak 2023 yılı Mart ayı sonuna kadar Çakmaktepe Merkez ve Doğu açık ocaklarında cevher üretimi gerçekleşmiş ve söz konusu ocaklarda cevher rezervinin sona ermesinden dolayı 2023 Mart ayı sonu itibari ile üretim faaliyetlerine ara verilmiştir.
Çakmaktepe ikinci kapasite artışı projesi kapsamında tespit edilen Kuzeybatı açık ocak faaliyetleri için arazi hazırlıkları tamamlanarak 2023 yılı Eylül ayı itibari ile işletme faaliyetlerine başlanmış olup, kuzeybatı açık ocak alanında üretim çalışmaları şu an için yapılmamaktadır.