Çevre Operasyonları
Çevresel İzleme
Çevre operasyonlarımızın ana aktivitelerinden bir tanesi çevresel izlemedir. Çevresel izleme çalışmaları, yasal gereklilikler, uluslararası standartlar ve en iyi uygulamalar kapsamında yasal uyumun sağlanması, operasyonlardan kaynaklı çevresel etki düzeylerinin belirlenmesi ve gerekmesi durumunda önlemlerin alınması için yapılmaktadır.
Çevresel izlemelerde yüzeysel ve yeraltı suyu kalitesi, yasal yükümlülüklere ve en iyi uygulamalara göre belirlenen sıklıklarda çeşitli izleme noktalarından T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş personel tarafından alınan numunelerin hem uluslararası hem de ulusal akredite laboratuvarlarda gerekli analizleri yaptırılarak takip edilmektedir.
Benzer şekilde meteorolojik parametreler, hava kalitesi etkileri, çevresel titreşim ve çevresel gürültü etkileri, çevresel etki alanı içinde kurulu olan, en iyi ekipmanlarla donatılmış ve yerleşim yerlerini temsil eden çok sayıda çevre istasyonu aracılığı ile takip edilmektedir.
Bunların dışında toprak kalitesi de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda belirlenen noktalardan belirlenen sıklıklarda alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda yaptırılan analizleri aracılığı ile takip edilmektedir.
Çevresel izleme sonuçları belli aralıklarla mülki idarelerle paylaşılmaktadır. Bu sonuçlar ayrıca etki alanımızdaki yerel halk ile de paylaşılmaktadır.
Karbon Yönetimi
Çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında 2050 yılı net sıfır karbon hedefi yolunda sürdürülebilirlik metrikleri sürekli olarak takip edilmekte ve departmanlar arası kurulan “Karbon Takımı” aracılığı ile de karbon azaltım projeleri yürütülmektedir.
Biyoçeşitlilik
Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen bir diğer aktivitemiz de biyoçeşitlilik çalışmalarıdır. Biyoçeşitlilik çalışmaları kapsamında tespit edilen endemik türlere ait tohumlar gen bankasına teslim edilmekte, ayrıca sahamızda kurulu olan serada da bu türler rehabilitasyon alanlarına taşınmak üzere yetiştirilip geliştirilmektedir.
Biyoçeşitlilik çalışmaları kapsamında maden sahası ve yakın çevresinde rutin aralıklarla Türkiye’nin alanlarında en iyi biyoçeşitlilik uzmanları tarafından izleme çalışmaları yürütülmekte, maden dışında yer alan yaban hayatını da geliştirmek için projeler yaratmaktayız.
Rehabilitasyon Çalışmaları
Madencilik faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) taahhütlerine uygun olarak rehabilitasyon çalışmalarına başlanacaktır. Bu süreçte, maden sahasının doğal çevreyle uyumlu hale getirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinin ön planda tutulması ve ekosistemin yeniden kazandırılması amaçlanmaktadır.
Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında, toprak düzenleme, bitkilendirme ve bölgenin doğal yapısını destekleyen ekolojik iyileştirme adımları titizlikle hayata geçirilecektir. Sahada üretim alanlarında henüz rehabilitasyon çalışmaları başlatılmamış olup, üretim dışındaki bazı alanlarda rehabilitasyon kısmen yapılmıştır.
Atık Yönetimi
Ana madencilik faaliyeti dışında kalan bütün atıklar, uluslararası atık kodlarına göre ayrıştırılır. Tehlikeli atıklar ve geri dönüşüm atıkları lisanslı geri dönüşüm, geri kazanım ya da bertaraf tesislerine, yine lisanslı araçlar ile sevk edilmektedir. Maden sahasında özellikle yemekhanelerden çıkan biyolojik olarak bozunabilen atıklar komposta dönüştürülerek rehabilite edilme işlerinde kullanılmaktadır. Çevre operasyonlarımızın bir diğer sorumluluğu da evsel atık su arıtma tesislerinin işletilmesidir.
Çevre Yönetimi
Yerel mevzuat ve uluslararası standartların gerekliliklerine tam uyum kapsamında gerçekleştirilen Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmeleri, Operasyonel Çevre İzin ve Lisansların alınması, çevresel bildirimlerin zamanında yapılması gibi çalışmalar uyumluluk kapsamı altında yürütülmektedir. Çevre faaliyetlerimiz sürekli gelişen aktif bir Çevresel Yönetim Sistemi kapsamında sürdürülmekte olup ISO 14001:2015 sertifikasyonuna da sahiptir.